poniedziałek, 3 lutego 2020
Z cyklu: Lecz się sam
Z medycyną naturalną jestem za pan brat, więc udostępniam ten przepis na syrop. Od siebie dodam, że absolutnie nie można używac do tego przepisu czosnku chińskiego - nie ma to nic wspólnego z koronawirusem - ale ogólnie czosnek Chińczycy hodują według własnych norm, a nie unijnych. Jest w nim bardzo duża zawartość metali ciężkich i pestycydów przekraczające wszelkie normy. Dlatego unikajmy go jak ognia, bo to samo zło. Kiedyś, chińska medycyna zalecała jeden ząbek czosnku dziennie dla zdrowia, ale wtedy uczeni chińscy nie wiedzieli jeszcze, jak przemysł 21 wieku potrafi zniweczyć ich medyczną wiedzę sprzed kilku tysięcy lat. Do wszelkich nalewek używajmy naszego rodzimego czosnku, najlepiej z eko upraw. Wtedy wiemy, że nasze lekarstwo zadziała jak należy. Ja dwa lata temu zafundowałam sobie ekologiczną, własnorecznie zrobiona nalewkę tybetańską z czosnku i spirytusu. Musze odpukać w niemalowane drzewo, bo od tamtej pory żadna grypa czy przeziębienie mnie się nie czepia, a jak już, to tylko lekkie objawy, które zaraz mijają.
Składniki
1 główka czosnku,
pół szklanki wody (najlepiej mineralnej niegazowanej)
pół szklanki miodu (oczywiście tylko polskiego)
¼ szklanki octu jabłkowego (najlepiej swojej roboty)
Sposób przygotowania
Czosnek dokładnie posiekaj i wsyp do miski, a następnie po kolei dodawaj płynne składniki, dokładnie mieszając. Jeśli miód jest gęsty można podgrzać w lekkiej kąpieli wodnej. Przygotowany w ten sposób płyn przelej do słoika i zostaw na noc. Następnego dnia przecedź go przed drobne sitko. Należy pamiętać, aby przechowywać miksturę w chłodnym miejscu.
Stosowanie
W stanach chorobowych pij jedną łyżkę stołową co kilka godzin, aż nie zauważysz wyraźnej poprawy zdrowia. W profilaktyce jako wzmocnienie odporności, stosuj raz dziennie 5 kropli (np. do herbaty).
Zdrowotne właściwości składników
Czosnek -idealnie sprawdza się w walce z wirusami i bakteriami. Pobudza on układ odpornościowy. W jego ząbkach znajdziemy naturalne związki, które mają działanie 10-krotnie silniejsze niż penicylina.
Ocet jabłkowy – wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Za sprawą zawartych w nim enzymów i minerałów poprawia odporność, wpływa pozytywnie na samopoczucie, a także ogólny stan zdrowia.
Miód – posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki temu łagodzi takie objawy jak kaszel czy ból gardła. To także prawdziwa skarbnica witamin, enzymów i minerałów. Zwalcza wolne rodniki działając jako przeciwutleniacz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz